11 Aralık 2020 Cuma


                                                    BİR ÖMÜR NASIL YAŞANIR 

                                                                 İLBER ORTAYLI


Kitap kendi başlığında da belirtiği gibi hayatta doğru seçimler için İlber Hoca'dan öneri ve tecrübeleri konu edinmiştir. Kitap söyleşi tarzındadır. Kitabın içeriğinden bahsetmeden önce bu kitabı neden okumanız gerektiği hakkında konuşmak istiyorum. Öncelikle ben bu kitabı okumak için geç kaldığımı farkettim ve açıkcası okurken hayatımın en güzel yıllarını verimsiz geçirdiğimi anladım. İlber Hoca insanın 25 yaşına kadar eğitimini, dil öğrenimini ve yeteneklerini geliştirmesi gerektiğini savunuyor. Çünkü bu dönemde ciddi bir hafıza kuvveti ve vücut enerjisinin olduğunu belirtiyor. Günümüzde 30 yaşlardan sonra yapılan doktora eğitimini desteklemiyor. Evet öğrenme dönemi 12-25, dil öğrenimi 5 yaşından itibaren başlamalı diyor.  Eğitim sizin ayağınıza gelmez siz kendiniz araştırıp zorlayıp en iyi hocalardan en iyi üniversitelerden eğitim almaya bakın der ve kendi tecrübelerini okuyucuya aktarır. Kendim için geç kalmış olsam da kitap en azından yetiştireceğiniz çocuklar için okuyuculara bir öneri olabilir. En azından çocuklarınızın sizinle aynı hatayı yapmamasını sağlayabilirsiniz.

"Kimi çocuğun tarihe, hukuka kabiliyeti vardır, kiminin de marangozluğa.. Onları elit bir marangoz olarak yetiştirmemiz gerekir. Sürpriz rol modelleri var. Olağanüstü kabiliyetli bir marangoz olan II.Abdülhamid, padişah olmasa, piyasada marangozluk işi tutsa milyarder olurdu."

Kitabın içeriğinde eğitimin yanı sıra, çalışma, seyahat, sinema, sanat, edebiyat gb konularda tavsiyelerden de bahsetmektedir. İlber Hoca kendi tecrübeleri ile okuyucuya ışık olmaktadır. 

"Hiç değilse bir enstrüman çalmayı bilmek, çocukların da öğrenmesini sağlamak gerekir. Önemli olan onu çok iyi çalmak değildir. Bu süreçte müziği dinlemeyi de öğreniyorsun. Bu hayatınız boyunca sizinle gidecek bir bilgidir."

Hocanın her düşüncesi ve önerilerini benimsemeyebilirsiniz. Ama bu kitap hayatınızı en azından daha nasıl kaliteli yapabilirsiniz sorusuna cevap vermektedir. Yetiştireceğimiz ya da yetiştirdiğimiz nesili nasıl yönlendirebilir, yollarına nasıl ışık oluruz gibi konularda size tavsiye olabilecek bir kitaptır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba sevgili okurlar, Rus edebiyatının akla gelen ilk yazarlarından Tolstoy'un unutulmaz eserleri ile karşınızdayım. Eserlerinde insa...